Såhär lägger jag upp mina passJag lägger alltid upp pass utifrån vilken dag det är och hur pass nära en tävling jag är. Som t.ex måndagar, tisdagar och fredagar rider jag på morgonen och därför behöver jag något enkelt. Onsdagar tränar jag och ska därmed rida ut på tisdagar.

När jag rider dressyr (2-4 ggr i veckan) brukar jag lägga upp passen så att jag fokuserar på något speciellt, t.ex förvänd galopp eller skänkelvikning. 
Jag värmer upp ca 20-30 min beroende på dagsformen. Har hon stått inne före (D.v.s jag rider på morgonen) så behövs längre uppvärmning för att mjuka upp de partierna där hon stelnat till under natten. Uppvärmningen brukar vara mycket lösgörande, volter mm för att böja igenom henne. Sedan fortsätta lite med skänkelvikning och andra lösgörande övningar.

Efter uppvärmningen har jag en paus på ca 2-5 min beroende på hur jobbig uppvärmningen har varit. Större delen av uppvärmningen består ju utav skritt och trav och lång form.

Efter pausen jobbar jag henne med målet för dagen. Om det nu är förvänd galopp har jag tagit fram övningar för det och tränar på det. Beroende på hur bra det går kan jag jobba med det allt från 5-30 min, men oftast så är hon väldigt snabbtänkt. Jag rider fram tills dess att jag fått igenom vad jag vill och kan jobba henne i den positionen utan att det brister.

Efter allt jobb varvar jag ner henne med lång och låg form och sträcka ut i traven. Lättridning för min del och målet är bara att hon ska frusta och vara aningen trött. För rider man henne inte trött, då har man dubbelt så mycket jobb dagen efter ;) 

Jag vill nog tro att man kommer ganska långt med att skriva schema och rida utefter dem. Jag skriver scheman inför varje tävling, med andra ord har jag planerat i 3 veckor framåt nu. Blandar med planerade uteritter och konditionspass på terrängbanan tillsammans med allt markarbete i paddocken! Som idag, blir det en lång runda i skogen för att bygga upp konditionen, massa samlad galopp och lydnad. I skritten ska jag göra skänkelvikningar och rygga i några smålutaande backar för att stärka henne.

Hur planerar ni? Rider ni bara gärnet eller planerar ni precis som jag, in i minsta detalj?Kommentarer:

1 beccyy - en hamsterblogg:

skriven

Bra inlägg :)

Lämna en kommentar till inlägget: